Pages

July 01, 2016

Kandas

Like last year, kandas di penghujung Romdon..Tapi last year sempat khatam sebab lagi 3 hari macamtu. This year tinggal 3 juzu' je. And sempat qiam satu malam je haritu. Ralat sikit malam 21  ngan 25 tu tak terbangun. Haishk. Next year do better, please?


Patutlah perangai super sentap this few days. Anyway I've warned orang yang bakal terkena and my change of attitude has been noted. Kalau tiba-tiba tone berubah tu je mesti ada orang cakap jangan fikir banyak please...heh..sorry la I just can't help myself.


The posts on my fb feeds these days really shaken up my emotion. Dah lah memang tengah tak stable, bertambah-tambah tak stable la bila baca. Everyone is fighting their own battle. Soal jodoh, anak, wang ringgit, semua ni rezeki ketentuan Allah. Lambat atau cepat je. Not gonna lie I'm feeling the pressure day by day. Still praying and hoping He sheds some light on my pathway.


It's July already. I'm dreading actually. Cepat betul tahun ni berlalu. A lot of things have happened since the past few months. Didoakan moga July ini berlalu dengan baik-baik aja. Moga aku tenang sampai kehujung bulan. Especially hujung bulan.


Hai lapar plak.

June 28, 2016

Mood Bergaduh

So I was on my way to work this morning, being bored waiting for the traffic light queue as usual I scrolled through my fb feeds for some entertainment. And I saw a post by a very ignorant lady that trigger my carigado bones. Without knowing my fingers typed a reply to her post. Eceyh without knowing konon.


My carigado supersentap bones are active these few days. Ada je benda nak disentapi. A few days ago I went carigado, and it was later fixed. Lepastu the day after I had a really upsetting dream I went supersentap. Letih orang nak melayan kau nak. Kah..


So lanjutan daripada carigado bones being active this morning, I almost tagged my friends who I found supporting anti vaccine sentiments to a forum that is organized by my senior in Cork. Macam..eiii..kau share articles memacam meh sini kau datang forum pergi tanya straight dekat the specialists. Health DG will be there as well so it is really, the best medium to throw off all your questions. Tapi setelah ditenangkan, I just share it on my wall without tagging anyone. Lels. Bahaya betei mood carigado.


Another hasutan supersentap is to be supersentap towards ahh..ye know, orang yang dah makin jaoh. Yang makin sepi. Makin lama tak sembang share story kongsi hobby. Well, that is life baby. Dah ada komuniti tersendiri own name own fame. Gitulahhhh


Apapepun let's hope this is just a phase. Such a bitchy phase I am in right now.

June 27, 2016

The tale of Antivaxxers

Recently there are "comebacks" and rises in numbers of few diseases that used to be under control. Credits are given directly towards this one group who claimed they are "prochoice" - because they feel their choice is the best, but we simply call them the Antivaxxers/Antivaccine people. Merekalah yang merosakkan "herd immunity" yang selama ni menjaga kemaslahatan masyarakat dari penyakit berjangkit seperti measles, diphteria, pertussis, dan sebagainya. Diorang tak kesian dekat orang-orang yang tak bernasib baik TAK BOLEH divaksin sebab tertentu (ada cancer, immune system terlalu lemah sejak lahir, alahan yang TERUK, memudaratkan nyawa jika divaksin), yang selama ni dilindungi oleh herd immunity.

Ada beza ya TAK BOLEH divaksin dan bermati-matian TAK NAK DIVAKSIN/MEMVAKSINKAN.




So siapa/apa/kenapa diorang ni?


Diorang ni apparently a group of people yang rasa Vaccines do more harm than good. A few points they brought up included - kandungan Vaccine haram, Side effect Vaccine memudaratkan, natural remedies are better than vaccine dan yang paling cliche - Vaccine agenda yahudi free mason illuminati rockefeller blablabla. 


Thing about them is, diorang mainkan sentimen yang paling senang nak lunturkan hati ibu/bapa/melayu/moslem ni. Keluarkan ayat yang ala-ala Islamic sikit, and walla, maka tertariklah beberapa orang yang membaca lantas menjadi penentang kepada Vaccine.


Okay so basically how does vaccine works?  Vaccine ni disuntik untuk provoke sistem ketahanan badan kita untuk wujudkan sistem antibodi against certain2 penyakit. So kita suntik penyakit dalam badan ka apa ni haramjadah yahudi rockefeller freemason betoi - kata PuanBayatiMuzaffor, si antivaksintegar - NO! Kita suntik kuman yang dah dilemahkan/dimatikan, atau just DNA/protein kuman tu dalam kuantiti yang just nice untuk sistem badan kita bangkit. Supaya apa? Supaya kalau, nauzubillah, kita terkena jangkitan dengan kuman tu, body kita dah ada ingatan dan terus boleh lawan kuman tu sebab dah ada memori.


Tapi kandungan Vaccine haram! Ada babi ginjal monyet, fetus, ulat gonggok, anjing guling, babi bakaq cecah air asam - kata Encik AbeBannah, si antivaksintegar .10 vaksin yang diwajibkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia - bebas dari kandungan babi. No compromise! Cuma maybe dalam proses pembuatan vaksin tu, untuk kita harvest vaksin tu ia "ditanam" di janin atau ginjal monyet. Haaa tengok dah kata dah haram! Haram! Ada janin! Ada ginjal monyet! Chill, relax. Ni hangpa yang tak vaksin pun perangai serupa monyet pasaipa. This one goes long way to pembuatan vaksin. Tapak semaian je, lepastu kita extract kuman tu, dibersihkan, dijalani proses pemurnian. Bukan nya kita blend monyet tu atau janin untuk dapatkan protein tu..No! Kita harvest, kita semai saja kuman dalam tu, lepastu dah sampai masa, petik.


Nak tanya sikit, awak pernah tak jaga anak eczema? Lepas vaksin terus naik merah-merah. Garu berdarah menangis tak tidur malam merah sana sini tak buleh makan. Eh tau dak anak saya umur 2 tahun tak gosok gigi lepastu gigi luruh tanya pakar dia kata sebab vaksin! - ibubapaconcernantivaccine. Duuudeeeeeeee.. Eczema ni biasanya start dapat bila umur 3 bulan. Dan kebetulan pulak itu la masa baby baru dapat vaccine so logik si antivaxxers ni apa segala penyakit yang dapat - semua salah vaccine! Gigi luruh pun salahkan vaccine kau yg malas monitor kebersihan gigi anak tetiba salahkan vaccine. Diorang ni sangat la mengetengahkan isu AEFI (Adverse Effect Following Immunization) which diorang cakap commonly occurs, and very harmful. AEFI ni bukan senang ye nak disahkan. Bukannya lepas vaccine anak nangis, demam, terus deemed as AEFI, NO! Kena ada nasihat pakar. Kena ada pemantauan. Kena ada siasatan betul-betul. Dan pakcik yang kata anak dia luruh gigi tu (seriously I saw this comment of fb), bawak-bawak la gosok gigi anak jangan nak mengarut sangat la gigi rosak pun sebab vaccine. Haish..


So I've been occupying myself these days on facebook pages and groups that try hard to educate the public. Ni kira usaha diorang nak sedarkan masyarakat kepentingan vaccine. There is this one particular group called "MASYARAKAT KENA TAHU" - that one is one heck of a b*s group. Kau tengok pelopor dia banyak pro benda yang natural, alami, makanan sunnah dan menidakkan vaksin bersungguh-sungguh. Scary thing is diorang ni gunakan agama untuk sokong hujah diorang dan senang buat orang percaya when all they advocate are very confusing. Makanan sunnah is makanan sunnah la, food, supplement, bukannya bergantung sepenuhnya untuk bagi imuniti or bagi kesembuhan. Tak kata makanan sunnah tu tak bagus tapi lagi bagus kalau both makanan sunnah and perubatan moden diamalkan bersama. Yang sorang tu bersungguh perjuankan susu ibu, sampai anak dia umur 2 tahun baru introduce solid food sepanjang 2 tahun tu bagi susu ibu dan susu ibu sahaja. Susu ibu lah vaksin susu ibu lah segalanya - I don't deny the benefits of susu ibu tapi kalau la betul bagai dikata pastinya akan wujud industri mengkomersialkan susu ibu ni habis diorang paksa perempuan untuk mengandung dan melahirkan supaya nak ambik susu diorang. Hey, zaman sekarang semua orang opportunist okay anything marketable they would do. Sama la macam golongan ni yg pumpang pumpang suruh ambik makanan sunnah last-last ayat "PM SAYA UNTUK BELI MAKANAN SUNNAH BLA BLA BLA"



For detailed information of vaccines, please do follow this pages/individuals. They are trying their best to provide answers to almost all questions about vaccines. Dr Suhazeli even go to the extend of getting opinion of golongan agamawan negara kita, lepastu boom dengan agamawan tu antivaxxers label as wahabi/yahudi segala. It's scary how their minds have been infested.





Akhir kata, jagalah herd immunity kita dan terus pagarkan masyarakat kita daripada penyakit-penyakit yang selama ni kita jumpa dalam text book medical atau di akhbar lama saja. Kalau yang dah tercicir vaccine tu pun please go to the nearest Klinik Kesihatan, insyaAllah they will be more than happy to assist you to catch up.

June 24, 2016

Trial 1 feedback





I hate the texture. Read up why it became so densed and will improve it on my next trial..


However I got an okay feedback. Tak pasti la nak menjaga hati ke apa hahah but at least I'm motivated to improve. Kalau orang lain maybe tengok je pun tamau try the so-called cake because it looks very unappetizing..kecik hati. Kah!


Takpa, I will try harder.

June 23, 2016

Kitchen Disaster

I have this special interest and passion towards everything, culinary. I could spend a few hours watching Food Network especially if they have cooking battles like Iron Chef, Chopped, Cutthroat Kitchen and the likes of it. I also like to cook and tryout new recipes. Cooking gives me some sort of peace, but it has to be done when I'm alone  or with people who doesn't question a lot about what I am doing lah.


Influenced by those quick and easy video in facebook by Tasty, Tastemade, ProperTasty etc, I tried to make an upside down banana cake. But baking is never my forte and I kinda hate it. Because you need precision and accuracy, and it doesn't allow you to be creative. Once the ingeredient is off, you are doomed. Unlike normal cooking where I can toss in sugar or salt, lemon or water to balance out the taste.


The kitchen gets so messy during the process which I really hate. When I do my work. I want my station to be clean. Tapi sebab it involves a few ingredients and process, i can't afford to clean as I go like I always do.


My bizarre workstation

One thing we should know about FB videos are they are sped up and they are done by, well, people who have done it a few times. My first batch of caramel was disastrous. My baking pan was too big so I had to alter the portion but when I do it, it was already too late it got hardened and hardened caramel is a total nightmare. I did a second batch, not looking too good but I feck it off and went with it anyway. 

First batch caramel nightmare

Looking from the result of the video I knew some modifications need to be done so I looked through the comments and found the hack. So I followed the instruction but I didn't put enough baking powder so my banana cake turned out a little dense. 

Put it in the oven and prayed it would turn out okay


Looks okay from below


Looks a bit cacat due to the caramel nightmare >.<


The caramel really was a failure. Ada gula yang tak larut, ada part yg it got hardened. I took out the hardened part and melt it out in whipped cream I think I saw one of the chefs did it in one of the tv shows and it turns out yummeh. The cake was dense. Okay to  eat when hot, but not so when it's cold. I'm gonna repeat this cake until I got it perfect because somebody really loves banana cake. Kah..