Pages

July 17, 2016

Second Half Marathon





Ran my second half marathon after around 4++months I ran the first one. Kali ni lari bawa rendang ketupat nasi impit dan bariyani dalam perot. Aummm

So, I finally let go of my hatred towards Putrajaya and registered for this run. It was a last minute decision tho. They opened a few slots for 21km and for a half marathon, the price is quite cheap. Sebab time register tengah puasa, boring takde patient so I thought to myself.....ala belasah la. Plus I wanted the shirt. Memula macam nak 10km je tunggu orang nak let go bib tapi sebab tamau risk it, belasah la register.

Was I prepared? Honestly yes. Eh yeke. Sort of. Better than the first one la. Trained for a few times..at night during Ramadhan and 3 times last week.

Tapi actually I was quite disappointed with my performance. I could do under 3 hours should I ran with my earphone. Kalini lari kosong tak dengar lagu takleh bajet pace. Bawak dah earphone lepastu terselit dalam bag malas nak korek lepastu givap je lari tanpa lagu. Kahh.. During training longest I could run without stopping was 5km. Tadi 3 km dah malas dah. Tapi in every Km I would run la sikit. Finished at 3:03hour..okayla bolela not bad. Towards the end of the run I almost cried already sebab panas sangat.

I've ran around 260km with my Mizuno..guess it's time to hunt for new shoes!

July 02, 2016

Baju "raya" kita





To be honest I haven't had the raya spirit since Atok Pisah is gone..especially this year, with our main house down to ashes leaving us to the rooms and no main hall to gather. And there will be very few of us going back this year so hurm..sedih la jugak.

Anyway every ramadhan after visiting arwah @ Tanah Perkuburan Ampang we will go to Jalan TAR for annual raya shop. We went there first week of Ramadhan and we were so fortunate because the weather was so good to us. Jalan dari 11-3ptg pun tak ketiak basah okay. Honestly bukan la nak membeli baju raya sangat but more to membeli baju baru pergi kerja because they will be cheaper, and more options. Baju bridesmaid saya pun tahun ni ada la 2 yg fashion meshion bole buat raya so I don't need a "baju raya", really..

So yesterday I showed off my baju baru cum baju beli sebelum raya cum my picture baju kerja..(future baju kerja I mean...) and here goes comments from my critic and I can say my critic is quite legit because he used to always see in my baju kerja before this. So he knows what looks the best on me (or is it what looks the best on me...according to him? Hmm..)


#1 (pink ones, most expensive sebab kurung moden) krik krik..cisss dia tak komen pape maybe tak cantik sebab weols tunjuk gambar camtu tak pakai kot whatever

#2 (cheapest. Ni baju belasahan je) okay la murah. Ni baju raya fashion tahun lepas la kot ye harga murah. Tapi you kalau pakai baju corak-corak camni selalu nampak you mcm lagi berumur. Ouch. Tapi komen diterima

#3 and #4 (the green and and the red one) haa yang ni okay. Hijau tu macam ada songket-songket sikit cantik. Merah ni yang paling lawa la baru ceria sikit. You kalau pakai baju yang plain-plain macamni baru nampak muda..

#5 (ni good deal, baju is only 20 and kain is 39 if i'm not mistaken) approved. Murah. Tapi baju ni tak bawak gi kerja kan?
Kah taktau kenapa takleh pakai gi kerja..

So begitulah kisah baju baru ku.

July 01, 2016

Kandas

Like last year, kandas di penghujung Romdon..Tapi last year sempat khatam sebab lagi 3 hari macamtu. This year tinggal 3 juzu' je. And sempat qiam satu malam je haritu. Ralat sikit malam 21  ngan 25 tu tak terbangun. Haishk. Next year do better, please?


Patutlah perangai super sentap this few days. Anyway I've warned orang yang bakal terkena and my change of attitude has been noted. Kalau tiba-tiba tone berubah tu je mesti ada orang cakap jangan fikir banyak please...heh..sorry la I just can't help myself.


The posts on my fb feeds these days really shaken up my emotion. Dah lah memang tengah tak stable, bertambah-tambah tak stable la bila baca. Everyone is fighting their own battle. Soal jodoh, anak, wang ringgit, semua ni rezeki ketentuan Allah. Lambat atau cepat je. Not gonna lie I'm feeling the pressure day by day. Still praying and hoping He sheds some light on my pathway.


It's July already. I'm dreading actually. Cepat betul tahun ni berlalu. A lot of things have happened since the past few months. Didoakan moga July ini berlalu dengan baik-baik aja. Moga aku tenang sampai kehujung bulan. Especially hujung bulan.


Hai lapar plak.

June 28, 2016

Mood Bergaduh

So I was on my way to work this morning, being bored waiting for the traffic light queue as usual I scrolled through my fb feeds for some entertainment. And I saw a post by a very ignorant lady that trigger my carigado bones. Without knowing my fingers typed a reply to her post. Eceyh without knowing konon.


My carigado supersentap bones are active these few days. Ada je benda nak disentapi. A few days ago I went carigado, and it was later fixed. Lepastu the day after I had a really upsetting dream I went supersentap. Letih orang nak melayan kau nak. Kah..


So lanjutan daripada carigado bones being active this morning, I almost tagged my friends who I found supporting anti vaccine sentiments to a forum that is organized by my senior in Cork. Macam..eiii..kau share articles memacam meh sini kau datang forum pergi tanya straight dekat the specialists. Health DG will be there as well so it is really, the best medium to throw off all your questions. Tapi setelah ditenangkan, I just share it on my wall without tagging anyone. Lels. Bahaya betei mood carigado.


Another hasutan supersentap is to be supersentap towards ahh..ye know, orang yang dah makin jaoh. Yang makin sepi. Makin lama tak sembang share story kongsi hobby. Well, that is life baby. Dah ada komuniti tersendiri own name own fame. Gitulahhhh


Apapepun let's hope this is just a phase. Such a bitchy phase I am in right now.

June 27, 2016

The tale of Antivaxxers

Recently there are "comebacks" and rises in numbers of few diseases that used to be under control. Credits are given directly towards this one group who claimed they are "prochoice" - because they feel their choice is the best, but we simply call them the Antivaxxers/Antivaccine people. Merekalah yang merosakkan "herd immunity" yang selama ni menjaga kemaslahatan masyarakat dari penyakit berjangkit seperti measles, diphteria, pertussis, dan sebagainya. Diorang tak kesian dekat orang-orang yang tak bernasib baik TAK BOLEH divaksin sebab tertentu (ada cancer, immune system terlalu lemah sejak lahir, alahan yang TERUK, memudaratkan nyawa jika divaksin), yang selama ni dilindungi oleh herd immunity.

Ada beza ya TAK BOLEH divaksin dan bermati-matian TAK NAK DIVAKSIN/MEMVAKSINKAN.




So siapa/apa/kenapa diorang ni?


Diorang ni apparently a group of people yang rasa Vaccines do more harm than good. A few points they brought up included - kandungan Vaccine haram, Side effect Vaccine memudaratkan, natural remedies are better than vaccine dan yang paling cliche - Vaccine agenda yahudi free mason illuminati rockefeller blablabla. 


Thing about them is, diorang mainkan sentimen yang paling senang nak lunturkan hati ibu/bapa/melayu/moslem ni. Keluarkan ayat yang ala-ala Islamic sikit, and walla, maka tertariklah beberapa orang yang membaca lantas menjadi penentang kepada Vaccine.


Okay so basically how does vaccine works?  Vaccine ni disuntik untuk provoke sistem ketahanan badan kita untuk wujudkan sistem antibodi against certain2 penyakit. So kita suntik penyakit dalam badan ka apa ni haramjadah yahudi rockefeller freemason betoi - kata PuanBayatiMuzaffor, si antivaksintegar - NO! Kita suntik kuman yang dah dilemahkan/dimatikan, atau just DNA/protein kuman tu dalam kuantiti yang just nice untuk sistem badan kita bangkit. Supaya apa? Supaya kalau, nauzubillah, kita terkena jangkitan dengan kuman tu, body kita dah ada ingatan dan terus boleh lawan kuman tu sebab dah ada memori.


Tapi kandungan Vaccine haram! Ada babi ginjal monyet, fetus, ulat gonggok, anjing guling, babi bakaq cecah air asam - kata Encik AbeBannah, si antivaksintegar .10 vaksin yang diwajibkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia - bebas dari kandungan babi. No compromise! Cuma maybe dalam proses pembuatan vaksin tu, untuk kita harvest vaksin tu ia "ditanam" di janin atau ginjal monyet. Haaa tengok dah kata dah haram! Haram! Ada janin! Ada ginjal monyet! Chill, relax. Ni hangpa yang tak vaksin pun perangai serupa monyet pasaipa. This one goes long way to pembuatan vaksin. Tapak semaian je, lepastu kita extract kuman tu, dibersihkan, dijalani proses pemurnian. Bukan nya kita blend monyet tu atau janin untuk dapatkan protein tu..No! Kita harvest, kita semai saja kuman dalam tu, lepastu dah sampai masa, petik.


Nak tanya sikit, awak pernah tak jaga anak eczema? Lepas vaksin terus naik merah-merah. Garu berdarah menangis tak tidur malam merah sana sini tak buleh makan. Eh tau dak anak saya umur 2 tahun tak gosok gigi lepastu gigi luruh tanya pakar dia kata sebab vaksin! - ibubapaconcernantivaccine. Duuudeeeeeeee.. Eczema ni biasanya start dapat bila umur 3 bulan. Dan kebetulan pulak itu la masa baby baru dapat vaccine so logik si antivaxxers ni apa segala penyakit yang dapat - semua salah vaccine! Gigi luruh pun salahkan vaccine kau yg malas monitor kebersihan gigi anak tetiba salahkan vaccine. Diorang ni sangat la mengetengahkan isu AEFI (Adverse Effect Following Immunization) which diorang cakap commonly occurs, and very harmful. AEFI ni bukan senang ye nak disahkan. Bukannya lepas vaccine anak nangis, demam, terus deemed as AEFI, NO! Kena ada nasihat pakar. Kena ada pemantauan. Kena ada siasatan betul-betul. Dan pakcik yang kata anak dia luruh gigi tu (seriously I saw this comment of fb), bawak-bawak la gosok gigi anak jangan nak mengarut sangat la gigi rosak pun sebab vaccine. Haish..


So I've been occupying myself these days on facebook pages and groups that try hard to educate the public. Ni kira usaha diorang nak sedarkan masyarakat kepentingan vaccine. There is this one particular group called "MASYARAKAT KENA TAHU" - that one is one heck of a b*s group. Kau tengok pelopor dia banyak pro benda yang natural, alami, makanan sunnah dan menidakkan vaksin bersungguh-sungguh. Scary thing is diorang ni gunakan agama untuk sokong hujah diorang dan senang buat orang percaya when all they advocate are very confusing. Makanan sunnah is makanan sunnah la, food, supplement, bukannya bergantung sepenuhnya untuk bagi imuniti or bagi kesembuhan. Tak kata makanan sunnah tu tak bagus tapi lagi bagus kalau both makanan sunnah and perubatan moden diamalkan bersama. Yang sorang tu bersungguh perjuankan susu ibu, sampai anak dia umur 2 tahun baru introduce solid food sepanjang 2 tahun tu bagi susu ibu dan susu ibu sahaja. Susu ibu lah vaksin susu ibu lah segalanya - I don't deny the benefits of susu ibu tapi kalau la betul bagai dikata pastinya akan wujud industri mengkomersialkan susu ibu ni habis diorang paksa perempuan untuk mengandung dan melahirkan supaya nak ambik susu diorang. Hey, zaman sekarang semua orang opportunist okay anything marketable they would do. Sama la macam golongan ni yg pumpang pumpang suruh ambik makanan sunnah last-last ayat "PM SAYA UNTUK BELI MAKANAN SUNNAH BLA BLA BLA"



For detailed information of vaccines, please do follow this pages/individuals. They are trying their best to provide answers to almost all questions about vaccines. Dr Suhazeli even go to the extend of getting opinion of golongan agamawan negara kita, lepastu boom dengan agamawan tu antivaxxers label as wahabi/yahudi segala. It's scary how their minds have been infested.





Akhir kata, jagalah herd immunity kita dan terus pagarkan masyarakat kita daripada penyakit-penyakit yang selama ni kita jumpa dalam text book medical atau di akhbar lama saja. Kalau yang dah tercicir vaccine tu pun please go to the nearest Klinik Kesihatan, insyaAllah they will be more than happy to assist you to catch up.